![]() |
Etykieta Mojego Winka |
Pokrzywa rośnie niemalże wszędzie. Sami pewnie pare razy zostaliśmy przez nią poparzeni. Związku ze ja osobiście nie mam dostępu do owoców gdyż mieszkam na wyspach postanowiłem zrobić wino z pokrzywy może wydać się to dziwne jednak się da.
Pokrzywa zawiera wiele witamin soli mineralnych i składników odżywczych z tego powodu te wino można traktować jako zdrowotne :)
Wino ma specyficzny smak i wychodzi dość mocne. Bardzo szybko się klaruje ale musi dłużej postać na cichej fermentacji żeby smak się ułożył.

Podam przepis na 26 litrów.
20 litrowy kubełek samych liści z czubków pokrzywy (najlepiej jak by były młode)
zalewamy woda i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy 3 skórki z cytryn. (pod sam koniec kiedy winko się ułoży aromat cytryny nie jest wyczuwalny)
Sok z 13 cytryn i dwóch pomarańczy.
7 kilo cukru - najlepiej zalać gotującym wywarem z pokrzywy. Wtedy cukier się rozpuści
Znowu nasze wygotowane liście zalewamy woda i gotujemy aż napełnimy całe wiaderko 26 litrowe.
Kiedy płyn w wiaderku ostygnie wsypujemy łyżeczkę drożdży aktywnych.
Zamykamy Wiaderko wsadzamy rurkę fermentacyjna i czekamy 1 miesiąc.
Po miesiącu zlewamy z nad osadu oraz próbujemy. Kiedy zlejemy z nad osadu dokładnie czyścimy bańkę i przelewamy winko znowu do niej na cicha fermentacje która morze trwać do miesiąca.
Potem kiedy będziemy chcieli butelkujemy :)
Kilka słów Na koniec
Te winko jest specyficzne nie jest złe tylko ma pokrzywowy smak który morze nie spodobać się pewnym osoba a niektórym zasmakuje. O gustach nie dyskutujmy. Polecam postawić baniak po wodzie 5 litrowy i w nim zrobić próbkę tego wina.
Pozdrawiam życzę smacznego.
W sumie nawet nie wiem, jakie wino jest moim ulubionym, ale mam ich dużo w swojej kolekcji. Niestety korki do wina bardzo szybko mi się niszczą i muszę na stronie https://alembik.eu/79-korki-do-wina zamówić sobie nowe, aby jak najdłużej każde wino mogło zachować świeżość. Sprawdźcie koniecznie sobie, jeśli macie ten sam problem.
OdpowiedzUsuń